Agrivisie  “Innovatie initiatie & management”

Agrivisie “Innovatie initiatie & management”

18 dec 2017 - 

Als Agrimaco zijn we regelmatig bezig met nieuwe concepten. Onderstaande drie willen we kort toelichten:

  • Klimaatneutraal varkensvlees
  • Plantverwarming
  • Tesla bewaring

Klimaatneutraal varkensvlees

Werken aan duurzaamheid zonder daarbij aan de enorme effecten van sterk toenemende vleesconsumptie te denken, kan niet. Nu al wordt bijna 15% van de wereldwijde CO2-emissie veroorzaakt door vleesconsumptie. Met verwachte toenames van vleesconsumptie van 50 tot 75% wordt dit aandeel én volume exponentieel groter.  Als Agrimaco willen we een doorbraak helpen realiseren met het opzetten van een klimaat neutrale varkensvleesketen. De eerste stap is een klimaat neutrale varkenshouderij. En die gaan we aanvullen met andere schakels in een ultrakorte keten (korte ketens zijn – haast - altijd duurzamer dan lange ketens). Vervolgens maken we dit beleefbaar voor de consument met experience centers. Waar de consument de hele keten op “kinderboerderij-niveau” zelf kan beleven en eraan mee kan werken. Van het telen van veevoer tot aan het bereiden én eten van een lekker varkensvleesgerecht.

 Varkens-in-de-wei
Varkens in de wei.

Plantverwarming

Kassen verwarmen is energetisch heel onhandig. Een alternatief is, conform het Trias Energetica, om eerst te kijken waar de warmtevraag vandaan komt en te kijken hoe die kan worden verminderd. Met HNT (Het Nieuwe Telen) worden daarin grote stappen gezet. Tot wel 50% reductie. Maar nog steeds wordt misschien wel meer dan 90% van de warmte benut om materiaal te verwarmen wat helemaal niet warm hoeft te worden. Als je de warmtecapaciteit berekent van die plantendelen die warmte nodig hebben, dan is dat maar een fractie van het huidige energieverbruik. Daarom richten we ons als Agrimaco op het verder onderzoeken van een tuinbouwconcept gebaseerd op plantverwarming in plaats van kasverwarming.

Tesla-bewaring

Bewaring van levende producten als o.a. aardappelen) is een kunst. Ondanks alle techniek van ventilatie, koeling, bewaarcomputers, etc. verliest een gemiddelde aardappelboer een modaal inkomen per jaar aan suboptimale bewaring. Enerzijds door suboptimale bediening van de bewaarcomputer, anderzijds doordat die bewaarcomputer uitgaat van veel gemiddelden.

Met de huidige stand der techniek is dat onnodig. Door kennis en data te bundelen, kan het bewaarproces veel nauwkeuriger en specifieker. We hebben veel meer informatie over het ras, het perceel, het seizoen, de teelt, de schuur, de afzet, de markt, de energiekosten, etc. dan dat we nu gebruiken voor een optimale bewaring. We combineren expertise, praktijk, wetenschap met data-science. Juist door relatief klein te beginnen wordt de aanpak robuust.

 

Als system integrator verbinden we inhoud en proces om zo effectief tot resultaat te komen.Heeft u vragen over innovatie of wilt u deelnemen in een van de beschreven innovaties?

Neem contact op met Teun Biemond: t.biemond@agrimaco.nl

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met:

Teun BiemondLees meer
Strategie van organisatie en keten; businessdevelopment; duurzame energie en projectinitiator.
+31 (0) 621 573 733
t.biemond@agrimaco.nl